Uitreiking Geuzenpenning

Ieder jaar vindt de uitreiking van de Geuzenpenning plaats. Dit is een initiatief van de Stichting Geuzenpenning die startte in 1987. De Geuzenpenning is een onderscheiding voor mensenrechtenactivisten en vrijheidsstrijders, die (vaak) met gevaar voor eigen leven hun werk doen onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Gevangenisstraf of het zelf bekopen met de dood is helaas realiteit.

Dit jaar wordt de Geuzenpenning uitgereikt aan padre Alejandro Solalinde Guerra op 13 maart in de Grote Kerk in Vlaardingen. Padre Alejandro, inmiddels 73 jaar en afkomstig uit Mexico, richtte een decennium geleden het opvanghuis Hermanos en el Camino op. In dit huis, wat letterlijk vertaald “Broeders op weg” betekent, biedt de priester een veilige plek voor de vele wanhopige migranten die de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten willen oversteken.

Ook de leerlingen van De Vos zullen dit jaar weer hun bijdrage leveren aan de ceremonie. Op de begraafplaats Emaus zullen de leerlingen weer een erehaag vormen wanneer er bloemen worden gelegd. Binnenkort zullen de voorbereiding plaatsvinden voor een toneelstuk op de Markt en worden de gedichten ingestuurd. De gedichten moeten gaan over mensenrechten en migratie voor een beter leven. Het door de jury gekozen gedicht zal door de winnende leerling worden voorgedragen in de Grote Kerk in Vlaardingen.


Media
  • y7mUfckQufytemYvsvjXjiDIPf4fV3KWzZ4cNAd0