22 mei: Technisch open huis Het College Vos

Werk jij graag met je handen en ben je geïnteresseerd in een technische baan die goed betaald, schrijf je dan in voor een opleiding bij Het College Vos. Veel jongeren hebben geen juist beeld wat een baan in de techniek hen te bieden heeft. Bij ons op school leer je in een uitdagende omgeving hoe leuk het is om een beroepsopleiding PIE of MT te volgen. Het is ook belangrijk om te weten dat je met een technische beroepsopleiding zeker kunt zijn van een goede baan. Wil je nog verder leren dan biedt deze beroepsopleiding je een goede aansluiting bij het MBO.

 Wat betekenen PIE en MT nu eigenlijk?
PIE staat voor Produceren, Installeren en Energie en is de vervanger voor het “oude” vak elektrotechniek en installatietechniek. Vroeger mocht een elektricien alleen maar elektriciteitsdraden en lasdozen aansluiten. In de vernieuwde opleiding leer je elektrotechniek, metaalbewerking, lassen, automatiserend besturen, pneumatiek en installatietechniek. Je zit achter een computer waarbij je leert om te programmeren en apparatuur in bedrijf te stellen. De opleiding wordt ook wel “de schone handen techniek” genoemd.

 De school heeft het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. De leerlingen krijgen vanaf leerjaar drie 12 uur per week les in een uitdagende (nieuwe) omgeving. Nieuwe draaibanken, lasapparatuur, kolomboren, 3-D printers en domotica (draadloos schakelen van apparatuur) geven de werkplaats een professioneel uiterlijk. De leerlingen maken bij het vak PIE ‘echte’ producten waarbij ze de theorie in praktijk brengen. Het niveau gaat hierdoor zienderogen omhoog en de leerlingen zijn zeer gemotiveerd.

 MT staat voor Mobiliteit en Transport. Deze beroepsopleiding leidt breder op dan het vak voertuigentechniek (automonteur). De diverse onderdelen en keuzevakken zoals fietstechniek, auto elektronica, aandrijf- en remsystemen, logistiek, laden – en lossen, routeplanning en transport geven het vak een breed uitstroomgebied.

 Het College Vos biedt als enige school in de regio (Maassluis, Vlaardingen, Schiedam) dit profiel aan in een ruimte waar menige VO-school in Nederland met gepaste jaloezie naar kijkt. Leerlingen krijgen het vak MT vanaf leerjaar drie 12 uur per week. De lessen worden gegeven in een professionele Technohal.

 In de huidige economie is een tekort aan technisch personeel en in de toekomst wordt het alleen nog maar moeilijker om goed opgeleid personeel in deze branche te vinden. Inmiddels is de vraag zo groot dat er een zeer ‘goede boterham’ te verdienen valt in de techniek. Het beeld dat werken in de techniek vieze handen geeft, is niet meer van toepassing. Zeker niet in de nieuwe technische opleiding die Het College Vos momenteel aanbiedt.

 Ook in de transportsector is er een schreeuwend tekort aan monteurs, chauffeurs en logistiek personeel. Nieuwe voertuigen worden steeds vaker voorzien van elektrische onderdelen, kijk maar naar auto’s, scooters, motoren, fietsen en heftrucs. Het onderhoud aan deze vervoersmiddelen heeft de laatste jaren veel aan diepgang gewonnen; het werk is schoner, breder en interessanter geworden.
 Naast reparatiewerkzaamheden is transport en logistiek een belangrijk onderdeel met veel verschillende werkgebieden. Denk hierbij aan vrachtwagen-, bus-, en vorkheftrucchauffeurs, metro- of treinmachinisten maar ook in de logistiek is er een ruime keuze in banen zoals laden, lossen, plannen van vervoer etc. Transport is een belangrijk onderdeel van onze economie waardoor met zekerheid kan worden aangegeven dat er in deze sector altijd werkgelegenheid is en zal blijven.

 Interesse?
Jongeren en ouder(s) / verzorger(s) die geïnteresseerd zijn in wat PIE en MT te bieden heeft zijn van harte welkom tijdens het 

technisch Open Huis op woensdag 22 mei van 18.30 – 20.00 uur 
aan de Claudius Civilislaan 41 in Vlaardingen.
 Ook leerlingen afkomstig vanuit de 2e klas van de mavo zijn bij ons van harte welkom.
Er zijn nog enkele plaatsen voor het aankomende schooljaar beschikbaar. Het is mogelijk om tijdens het technische open huis aan te melden.
Media
  • TTH_9626 1